WORKSHOP CONSERVERING EN RESTAURATIE VAN NIEUWE MEDIAKUNST
Studenten, professionals, onder wie Gaby Wijers, van stichting Living Media Art en Ellen Jansen (docent Conservering en Restauratie van Moderne en Hedendaagse Kunst aan de UvA) hebben in januari 2013 vier case-studies gedaan in het kader van de workshop Conservering en Restauratie van Nieuwe Mediakunst, die werd gehouden door de Universiteit van Amsterdam in samenwerking met het duurzaamheidslab van LIMA. Het onderzoek van de workshop betrof vier video-installaties uit de collecties van het Nederlands Instituut voor Mediakunst, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en het Stedelijk Museum Amsterdam en was er op gericht de betekenis en de staat van de videowerken vast te stellen.
Het ging om de video-installaties Chill Cave van Gerald van der Kaap en Peter Giele (2002), Dislocations van Martijn Veldhoen (1998), Pompeii van Boris Gerrets (1989) en, van mij, Palinuro, (1989, video-installatie; 2002, remix).
De workshop eindigde op 1 februari bij LIMA Smart Space in Amsterdam met een presentatie van de onderzoeksresultaten door de studenten en een opstelling van de onderzochte werken. Ook werd het boek Preserving and Exhibiting Media Art. Challenges and Perspectives gepresenteerd (red. prof. dr. Julia Noordegraaf van de UvA).
Mij was gevraagd tijdens de workshop mee te willen werken in de vorm van een kunstenaarsinterview over Palinuro. De onderwerpen die tijdens het interview aan bod kwamen waren divers, maar voornamelijk gericht op de ontstaanswijze en conservering van het werk en de staat en betekenis van de verschillende versies - installatie, configuraties en remix - van Palinuro. Het onderzoek rond Palinuro is verricht door Annika Räim (Estland) en Bin Li (China).
ndk, feb 2013
> poster door Annika Räim en Bin Li, gemaakt voor de presentatie
> http://www.li-ma.nl/2013/01/workshop-conservering-en-restauratie-van-nieuwe-mediakunst/
|