> cv in het nederlands /> cv in english

 

C V

 

 

1944 Geboren in Amsterdam - 1967-72 Rijksakademie van Beeldende Kunsten - 1973-80 Hoofdzakelijk werkzaam als grafisch kunstenaar - 1980-86 Werkt aan multidisciplinaire projecten and installaties - Vanaf 1986 Werkt aan video- and mediakunstprojecten - Woont en werkt in Amsterdam ... > cv nederlands

 

1944 Born in Amsterdam - 1967-72 Rijksakademie van Beeldende Kunsten - 1973-80 Worked mainly as a graphic artist - 1980-86 Worked on various multidisciplinary projects and installations - From 1986 working on video and media art projects - Works and lives in Amsterdam ... > cv english

 

 

 

FACTA / FACTS

 

'Dido's Glow - Helena Neaira's Song' at the Gulf of Naples Independent Film Festival 2024 (June 11-14).
For more information about the official selection of the work and the award Special Mention Best Original Idea: go to the festival's website >http://www.gulfofnaplesfilmfestival.com/official-selection-2024 .

 

*

 

Verschenen / published juni / June 2024: 'Et in Arcadia - Elyssa's glow'

Preliminary english transalation of the Dutch second version, spring 2022.
NB. The booklet is based on a typoscript in which the original Dutch text has been translated into English by Google Translate.
So the booklet is a provisional temporary english version only for documentation purposes. The correct and authorized translation into English is being worked on.

The reason for this provisional English version is the submission of the short video film Dido's Glow - Helena Neaira's Song to the aforementioned film festival submission platform, and several Mediterranean film festivals. The short film (Dido's Glow - Helena Neaira's song, 2024) and the original video installation on which the video film is based (Et in Arcadia - Helena Neaira's Song, 2021) are both a spin-off of the operatic project Et in Arcadia - Elyssa's Glow, which is explained as a concept and fantasy in the book of the same name.

The book (ISBN 9789465017761) is - print on demand - available in bookstores and online via the self-publishing platform Brave New Books, Singeluitgeverijen, Amsterdam. > lees meer / read more

ndk, june 2022

 

*

 

Gemaakt/made maart/March 2024: 'Dido's Glow - Helena Neaira's Song'

Een één-kanaals bewerking van de video-installatie Et in Arcadia - het lied van Helena Neaira uit 2021 (> zie hieronder) voor vertoning op video/filmfestivals.
Het werk is in maart 2024 als korte fictie videofilm (duur 11m14s) via FilmFreeway, een filmfestival submission platform, bij enkele mediterrane filmfestvals aangemeld.

An adaptation of the video installation Et in Arcadia - het lied van Helena Neaira (Et in Arcadia - Helena Neaira's Song) from 2021 (> see below) to be shown on video/filmfestivals. In March the work has been submitted tot some Mediterranean filmfestivals as a fiction short videofilm (duration 11m14s) via FilmFreeway, a filmfestival submission platform. > lees meer / read more

ndk, maart / march 2024

 

*

 

In preparation:

Et in Arcadia - Elyssa's glow en Et in Utopia Sibylla's cavernous mouth, english versions.

 

*

 

In progress: 'ET IN UTOPIA, Sibylla's mond'

Et in Utopia - Sibylla's krochtige mond is een spin-off van de platonische fantasie De K van Skylla uit 2019 en van het tweede deel van Door honderd holen zingend, het supplement bij die fantasie in boekvorm.
Sibylla's krochtige mond behelst een concept en een fantasie voor een theatrale liederencyclus dat op De K van Skylla is gebaseerd en dat tevens een inhoudelijke samenvatting van de belangrijkste thema's van die fantasie vanuit een meer phoiboleptische invalshoek wil zijn, dan die van de elegische benadering van Et in Arcadia - Elyssa's gloed of de speculatieve van De K van Skylla.
Het maakproces van Et in Utopia - Sibylla's krochtige mond kan zolang het boek niet is voltooid en al dan niet in eigen beheer via het zelfpublicatieplatform Brave New Books van Singeluitgeverijen is uitgegeven, op deze website worden gevolgd.

> Klik hier om naar de webpagina's van Et in Utopia - Sibylla's krochtige mond als work in progress te gaan.

 

*

 

Verschenen: 'ET IN ARCADIA, Elyssa's gloed'

Et in Arcadia - Elyssa's gloed is een vervolg op de platonische fantasie De K van Skylla uit 2019 en een uitwerking van het derde deel van Door honderd holen zingend, het supplement bij die fantasie in boekvorm.
Elyssa's gloed behelst het concept en de fantasie voor een muziektheaterstuk op kleinere schaal - eenakter of kameropera - dat op De K van Skylla is gebaseerd en dat een elegische samenvatting van de belangrijkste thema's van die fantasie voor het voetlicht wil brengen.
Et in Arcadia - Elyssa's gloed is vooralsnog in eigen beheer uitgegeven via het zelfpublicatieplatform Brave New Books van Singeluitgeverijen en dus alleen via de auteur verkrijgbaar.

lees meer:
> de achterflaptekst van het boek als synopsis van het werk
> de inleiding van het boek dat een samenvatting is van de inhoudelijke invalshoek

ndk, voorjaar 2022

*

 

Et in Arcadia - het lied van Helena Neaira

Try-out van een nieuw werk (september 2021) dat van 13 september tot 24 oktober te zien is op het Landgoed Nardinclant-Amsterdam Garden in Laren, als onderdeel van de groepstentoonstelling Nature and Aesthetics, Redefined. Daarbij staan werken van tien deelnemers verspreid over achttien plekken in en rond de monumentale tuin van het landgoed opgesteld. De video-installatie, die zich in de paardenstal van het landgoed, thans houtopslagplaats, bevindt, bestaat uit twee videoschermen en de aardenwerken larnax, die ik al eens eerder heb getoond, en nu in een ander licht wordt gezet. > lees meer / read more

ndk, september 2021

*

 

Palinurus in digital operatic shorts - a digital cross-departmental project from Sandberg Instituut, the University of Amsterdam (MA International Dramaturgy), and Amsterdam Conservatory (Electronic Music Academy and Pop Academy), April 15th - June 4th.

In this cross-departmental project students from the three mentioned institutes are invited to take my video-installation Palinuro, inspired by the myth of Palinurus, as its jumping off point and to create in small groups digital operatic shorts through a process of translation, reworking, undoing or abandoning Palinuro. Central are the myth of Palinurus and my speculative approach of this myth. > read more / lees meer

ndk, april, mei 2021

*

 

Verschenen: het opvoeringsgerichte supplement Door honderd holen zingend als vierde deel bij de driedelige fantasie DE K VAN SKYLLA

Het boek is een supplement bij de eerder verschenen driedelige fantasie De K van Skylla en bestaat uit vier delen - Skylla, Cuma, Sibylla en Besluit - met gegevens voor een opvoeringsgerichte uitwerking van de resultaten die de driedelige fantasie als leesopera heeft opgeleverd.
Het supplement is in eigen beheer uitgegeven via het al eerdergenoemde zelfpublicatieplatform Brave New Books van Singeluitgeverijen. > lees meer

ndk, maart 2021

*

 

Verschenen: 'DE K VAN SKYLLA - een platonische fantasie'

De raadselachtige verdwijning van Palinurus, de stuurman van Aneas, opnieuw onderzocht en in boekvorm tot leven gebracht

Onlangs verscheen het driedelige boek 'De K van Skylla - een platonische fantasie'.  De fantasie, door mij een ‘leesopera’ genoemd, is een persoonlijke mythe op basis van een onderzoek dat ik in het voetspoor van de Britse schrijver Cyril Connolly rond een belangrijke inspiratiebron voor mijn videowerken, het Palinurusverhaal uit de Aeneis van Vergilius, heeft verricht.

Naast de driedelige fantasie De K van Skylla die einde 2019 als kunstenaarsboek in eigen beheer in één band is uitgegeven, verscheen in september 2020 een versie in twee of drie losse boekdelen, die als uitgave van het zelfpublicatieplatvorm Brave New Books van Singeluitgeverijen te Amsterdam in de boekhandel en online verkrijgbaar is. > lees meer

ndk, september 2020

*

 

Boekpresentatie 'DE K VAN SKYLLA - een platonische fantasie'

De presentatie van het boek dat in eigen beheer is uitgegeven, was op zondag 29 december 2019 van 13:00 tot 15:00 uur in het atelier van de beeldhouwster Ida Kleiterp in de Zomerdijkstraat in Amsterdam.
Het eerste exemplaar is toen overhandigd aan René Coelho, van 1978 tot 1998 oprichter en directeur van MonteVideo en het Nederlands Instituut voor Mediakunst Montevideo / Time Based Arts te Amsterdam. René Coelho is een belangrijke bevorderaar voor mijn videowerk is geweest.

COLOFON
© Nol de Koning 2017/19
vormgeving binnenwerk en
omslagontwerp:  Nol de Koning
foto auteur:  Grada van Velzen
print- en bindwerk:  Grafistar BV
gelimiteerde en als z.g. kunstenaarsboek
genummerde uitgave in eigen beheer
oplage: 150

Specificaties:
308 pagina’s; formaat: 13,5 x 21,5 cm; omslag 240grs sulfaatkarton, krasvast mat laminaat
248 tekstpagina’s, 60 pagina’s met afbeeldingen
bedrukking: digitale druk; afwerking: genaaid gebrocheerd met flappen
prijs: € 27,50

ndk, deceember 2019

*

 

TENTOONSTELLING 'DE POORT, DE DWAAS, DE TAK EN DE LETHE' bij galerie D.J. DE BOER, 14.4 - 9.7.2019

met etsen, tekeningen, schilderijen, video, fotosequenties en een videosculptuur

De tak - een gouden tak; de poort - een ivoren poort; de Lethe - de rivier van vergetelheid: drie klassieke motieven die als mythe met het schimmenrijk, of, zo men wil, met het hiernamaals zijn verbonden. De gouden tak als schatting om als levende sterveling de onderwereld binnen te kunnen gaan en er levend en wel uit terug te kunnen keren. De ivoren poort als poort van de valse droom waardoorheen de levende de onderwereld verlaat, na eerst een stuk van de rivier van de vergetelheid te hebben gevolgd. > lees meer

ndk, april 2019

*

 

Begonnen: scenische synopsis van de fantasie De K van Skylla

Begonnen in de loop van 2018 als een werk in wording sub rosa.

Premissen, synopsis en treatment van de web- en leesopera als voorbereiding op een opvoeringsgerichte uitwerking van de fantasie.

ndk, voorjaar 2018

*

 

Begonnen: werkplan IN ANTRO, de fantasie De K van Skylla als video-opera

Werkplan voor de uitwerking van de lees/webopera De K van Skylla als een elfdelige video liederenfantasie die met de Antro della Sibilla Cumana (de Spelonk van de Sibille van Cuma bij Napels) als referentiebeeld uit elf video installaties komt te bestaan, .

Begonnen op 15 februari 2018 als werk in wording, met het vijfde lied - Bocca 5, Lied van de Sibille - als opmaat.

> sectie video opera van de website De k van Skylla

ndk, feb 2018

*

 

Voltooid: typoscript DE K VAN SKYLLA - een platonische fantasie

Voltooiing op 3 oktober 2017 van 'De K van Skylla', het werk in wording dat in 2009 op het w.w.web was begonnen.

Aanvankelijk dus als webopera en vanaf december 2016 als manuscript en typoscript (vier delen in twee banden met afbeeldingen) voor een als boek uit te geven leesopera. > zie / lees meer

ndk, okt 2017

*

 

VIDEOPRESENTATIE in / VIDEOPRESENTATION in Le Maupas (F)

Op/on 14 augustus 2016/ August 14, 2016 at Le Maupas A.I.R., (Sussex, Frankrijk/France)

Le Maupas A.I.R. is een residence en kunstcentrum voor keramiek en design, opgericht en geleid door / an residence and ceramic art and design center initiated by Pieter Kemink en Iet Kortschot.

> www.lemaupas.eu

ndk,aug 2016

*

 

DE K VAN SKYLLA - een platonische fantasie (webversie)

Voltooiing op 21 augustus 2014 van sectie 1 Het Verhaal en sectie 2 Het Project van de webopera 'De k van Skylla', het werk in wording op het w.w.web.

Op 1 september 2014: aanvang sectie 3 Het Werk. Voltooiing daarvan op 3 juni 2015, tevens afsluiting van De k van Skylla als weboperaproject.

Vanaf dat moment alleen nog sprake van noodzakelijke correcties, kleine textuele aanpassingen, aanpassingen in de vormgeving en dergelijke, die verder niet bepalend zijn geweest voor de inhoud van de website. Wel heeft de site qua vormgeving en menustructuur in de loop van 2016 een andere opzet gekregen. Voorjaar 2023 is deze site als zelfstandige site opgeheven en onder het submenu 'De operafantasie' op deze (noldekoning-) site ondergebracht.

> website De k van Skylla

Na voltooiing van de site is het voornemen ontstaan om de uitvoering van de webopera buiten de site om als leesopera in de vorm van een boek uit te brengen.

ndk, sept 2014 - dec 2016

*

 

JILHAVA INTERNATIONAL DOCUMENTARY FILM FESTIVAL

Vertoning van PALINURO - remix op het Jilhava International Documentary Film Festival, gehouden op 24-29 oktober 2013 in Jilhava, Tsjechië.

afb. Palinuro-remix (video still)

Het werk is getoond als onderdeel van de Sea Retrospective Section, samen met o.a. Passengers I van Caitlin Hulscher en Horizon III series van Jan Dibbets.

ndk, okt 2013

*

 

EERSTE EN TWEEDE WEG NAAR VENETIË

In mei 2012 heeft het Mondriaan Fonds curatoren opgeroepen om een plan in te dienen voor de Nederlandse inzending van de 55ste editie van de Biënnale van Venetië in 2013. Het ging om een beknopt plan, passend bij wat door het Fonds een ‘statelijke manifestatie’ (budget 450.000 euro) werd genoemd.

Negenenzeventig curatoren hebben met tweeëntachtig plannen aan deze oproep gehoor gegeven. Naast freelance curatoren hebben ook verschillende musea en presentatie-instellingen plannen ingediend.
Alle 82 plannen zijn beoordeeld door een (deels) internationale commissie, die bestond uit ... > lees meer

ndk, feb 2013

*

 

WORKSHOP CONSERVERING EN RESTAURATIE VAN NIEUWE MEDIAKUNST

Studenten, professionals, onder wie Gaby Wijers, van stichting Living Media Art en Ellen Jansen (docent Conservering en Restauratie van Moderne en Hedendaagse Kunst aan de UvA) hebben in januari 2013 vier case-studies gedaan in het kader van de workshop Conservering en Restauratie van Nieuwe Mediakunst, die werd gehouden door de Universiteit van Amsterdam in samenwerking met het duurzaamheidslab van LIMA.

Het onderzoek van de workshop betrof vier video-installaties uit de collecties van het Nederlands Instituut voor Mediakunst, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en het Stedelijk Museum Amsterdam en was ... > lees meer

 

WORKSHOP CONSERVATION AND RESTORATION OF NEW MEDIA ART

Starting January 7, the foundation Living Media Art (LIMA), hosted a workshop “Conservation and Restoration of New Media Art”. Over the course of one month, students, professionals connected to LIMA, and Ellen Jansen, lecturer of Conservation and Restoration of Modern and Contemporary Art at the UvA, have researched four case studies, highlighting technological, conceptual, and art historical aspects as well as consulting several experts and the artists themselves ... > read more

ndk, feb 2013

*

 

TENTOONSTELLING 'NIET LANGER VAN LAND' bij galerie D.J. DE BOER, 6.11.2011-6.1.2012

met etsen, schilderijen en videowerk

Walter Pater heeft gezegd dat ‘alle kunsttakken de hoedanigheid van muziek, niets anders dan pure vorm, nastreven’. Volgens J.L.Borges heeft de Engelse kunst- en literatuurcriticus en essayist dat in 1877 gezegd. Het jaar ook ongeveer waarin Cézanne (1839-1906) volgens eigen zeggen ‘de primitieve schilder van een nieuwe kunst’ werd en parallel aan de natuur, en niet langer naar de natuur, begon te schilderen.
Het is dus niet onlogisch, dat ... > lees meer

ndk, aug/okt 2011

 

 

> Bulicame   > Palinuro   > Miseno   > Palinuro en Miseno   > Vulcano Eolico
> Het Lied van Hylas   > Nox Umida   > Malebolge   > Lezingen van het  Blauwe Uur
> Terra Morale   > De K van Skylla   > Oude Oceaan
> Niet Langer van Land   > overige projecten

> De K van Skylla, web- en leesopera (i.b.) > In Antro (i.b.) > De Dwaas en de Lethe (i.b.)