ET IN UTOPIA - SIBYLLA's KROCHTIGE MOND
Het concept
De 'Spelonk van de Sibille van Cuma' bij Napels is een unieke archeologische bezienswaardigheid, die al bij mijn eerste bezoek zowel qua vorm als qua ligging een onuitwisbare indruk maakte. Aanvankelijk bezocht als één van de locaties die voor mijn videoproject Miseno moest worden onderzocht, is dit ruimtelijk gewrocht - in mijn ogen meer krocht dan spelonk of grot - mij ook daarna blijven intrigeren en inspireren. En nog steeds, maar dit keer niet alleen als model voor of als onderdeel van een project, zoals dat bij De K van Skylla of Miseno en Elissa's Gloed het geval is geweest, maar ook als plaats van het werk waarover we aan het fantaseren zijn en (platonische wens) als favoriete locatie voor de uitvoering.
VORM EN BETEKENIS VAN DE ANTRO DELLA SIBILLA CUMANA
De Antro della Sibilla Cumana is een gang die in 1932 in de tufstenen rotsen op de archeologische vindplaats van Cuma door de Italiaanse archeoloog Amedeo Maiuri (1886-1963) is blootgelegd. Voorheen werd gedacht dat de zogeheten Crypta Romana op die plaats de grot van de Sibille was, maar dat veranderde met de ontdekking van Maiuri.*)
Ingang van de Antro della Sibilla Cumana
De rechte gang is 131 m lang, 5 m hoog en 2,50 m breed. In de gang bevinden zich negen brede lichtschachten waarvan acht uitzicht bieden richting zee. De gang eindigt in een gewelfde hal, door Maiuri geïdentificeerd als het heiligdom waarin de Sibille haar orakels zou hebben gegeven.
Inmiddels wordt aangenomen dat de gang zelf uit ca. 500 v. Chr. stamt en sommige delen uit ca. de 4e of 3e eeuw v. Chr. Het orakel van Cumae was veel ouder en de grot van het orakel is waarschijnlijk een kleine ruimte naast de Apollotempel in de stad geweest, terwijl de antro buiten de stad ligt. Men is het er nu over eens dat deze gang niet de grot van de Sibille is, maar waarvoor deze gang dan wel diende blijft een raadsel.
_________
*) Zie Th.L.Heres, Cumae, een bezoek aan de oudste 'Nieuwe Wereld van de Grieken', Hermeneus Digitaal
> De 100 holen van de Antro della Sibilla Cumana - > De Antro als grondvorm voor een liedereninstallatie
|